Veli Yüksel


Persoonlijke informatie
Veli Yüksel
Dendermondsesteenweg 217a
9040 Sint-Amandsberg
Foto's

Klik op één van de foto’s om te vergroten ›


Contact informatie
Partijgegevens
Fractieleider Gemeenteraad
Federaal Volksvertegenwoordiger
Bureau
Gemeenteraad
Waar sta ik voor?

Ik ben geboren in Emirdağ op 30 maart 1971. Toen ik twee jaar was, trokken mijn ouders naar Gent om in Oostakker in de tuinbouw te werken. Ze woonden aan de Dampoort, dezelfde wijk waar ik vandaag met mijn vrouw en drie dochters woon.

Mijn eerste schooldag speelde zich af in de buurtschool Sint-Machariusstraat, mijn diploma-uitreiking vele jaren later in de Universiteitstraat. Mijn studentikoos leven lag vooral in de studentenvereniging Politeia en in mijn vrije uren was ik vrijwilliger in ’t Vindcentje, een vereniging voor mensen in armoede in de Dampoortwijk en Sint-Amandsberg.

In 1995 studeerde ik af als licentiaat in de Politieke Wetenschappen en een jaar later als master in Europees Recht. Nog tijdens mijn studies ging ik aan de slag bij de VRT als journalist voor de nieuwsdienst, Het Journaal en Terzake.

Dat was een zeer boeiende periode. Dertien jaar lang volgde ik met een cameraploeg in mijn zog de actualiteit. Ik stond op de eerste rij voor de kleine verhalen en het politieke nieuws. De overstap naar die politiek was niet eens zo’n grote stap. In 2009 verliet ik de Reyerslaan voor de CD&V. Nog datzelfde jaar werd ik verkozen tot Vlaams volksvertegenwoordiger. In het Vlaams Parlement legde ik mij voornamelijk toe op Media en Stedenbeleid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werd ik verkozen als gemeenteraadslid voor CD&V in Gent. Ik ben er voorzitter van de CD&V-fractie in de Gentse gemeenteraad.

Na vijf jaar als Vlaams volksvertegenwoordiger stond ik bij de verkiezingen van juni 2014 op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen. Ik werd met 16.635 voorkeurstemmen verkozen. En ik verhuisde naar de andere kant van de straat; naar het Huis van de Parlementsleden. Daar werk ik sindsdien, met name in de commissies Landsverdediging en Infrastructuur. Na de aanslagen in Frankrijk in 2015, richtte de regering de Tijdelijke Commissie Terrorismebestrijding op, waarvan ik deel uitmaak. We bekijken er de maatregelen die genomen moeten worden om gewelddadig extremisme effectief te bestraffen en efficiënt te voorkomen.