Wijziging openingsuren nachtopvang daklozen


donderdag, 15 juni, 2017
Wijziging openingsuren nachtopvang daklozen

Kinderen en opvang daklozen, het zijn woorden die nooit in dezelfde zin zouden mogen gebruikt worden.Echter, jaar na jaar moeten we vaststellen dat sommige gezinnen met kinderen noodgedwongen op deze opvang een beroep moeten doen. De voorbije winter 2016-2017 ging dit over 25 kinderen.

Chantal Sysmans, OCMW-raadslid voor CD&V, pleitte in de commissie voor een ander soort opvang voor kinderen. Een soort noodwoning, waarbij iemand instaat voor het onthaal, waar gezinnen met kinderen terecht kunnen. In dergelijke woning opgevangen worden, lijkt voor het kind meer op “gaan logeren”, dan de harde werkelijkheid van gezamenlijke nachtopvang in de bestaande centra. De respons was positief in die zin dat men denkt aan een soort nieuwbouw voor jeugdkampen in de zomer, die dan in de winter zou kunnen gebruikt worden voor de opvang van gezinnen met kinderen.

Chantal pleitte ook om voorlopig de openingsuren van de opvang in Baudelohof aan te passen. De nachtopvang begint nu pas vanaf 21u, en in de winter zag je dus kinderen samen met de ouders wachten op een bankje in de kou, tot de opvang openging. Speciaal voor gezinnen met kinderen zal de opvang nu opengaan vanaf 18u. Deze opvang blijft verre van ideaal voor kinderen, maar wordt in elk geval een stuk menselijker met deze wijziging.